Schetsen wordt geschiedenisles, hahaha.

Ineens schets ik niet alleen een mooi pand, maar ook geschiedenis. Bijzonder. Ik had een hele ochtend te spenderen in Nijmegen, rond de Berg en Dalseweg. Een pand daar trekt me al jaren, al van voor mijn ‘urban sketching’, dus nu maar eens aangepakt.
Een gebouw vrijstaand, met opvallende blauwe tegels op de gevel. Én  de bedrijfsnaam P. de Gruyter erop. Zeer schilderachtig, met mooie details. Met op de achtergrond een aantal vrolijk zingende onkruidwieders krijgt mijn pen al snel ook een swing.
Een voorbijganger attendeert mij op een plakkaat op een van de ramen, waarop meer over dit huis te lezen valt. Snel een foto daarvan voor thuis.

Wat blijkt:

Dit pand is een rijksmonument: Mariaplein 6, Nijmegen.
Een, in 1919, door P.de Gruyter gebouwd winkelwoonhuis, ontworpen door Architect W.G.Welsing. Deze architect werkte een aantal jaren uitsluitend voor kruideniersbedrijf de Gruyter.
De blauw en goud geglazuurde tegels, die ik zo prachtig vind, werden speciaal voor deze panden gebakken in Frankrijk en zijn kenmerkend voor deze ontwerpreeks.

Vervolg

Nadat ik dit las ben ik gaan zoeken, want er zijn dus meer van dit soort juweeltjes.

Ik heb er zelfs al een geschetst zonder dat te weten. De ingang van wat “De Gruyterpassage “ blijkt te heten, in het Musiskwartier binnenstad Arnhem. Dit dateert uit 1916.

De wapenschilden bovenaan, zijn die van de vijf steden waar ‘De Gruyter’ filialen had: Utrecht, Arnhem, Den Bosch, Nijmegen en Amsterdam.
Bouwstijl: een combinatie van invloeden uit Art nouveau, Art deco en  ‘Zakelijkheid’.

Een leuk weetje:De kruideniersketen De Gruyter, heeft de kreet “Het snoepje van de week” gelanceerd, door kort na de oorlog, bij enkele guldens aan boodschappen snoep voor de kinderen mee te geven.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *