Schetsboeken

Mijn schetsboeken….mijn verhaal. Op vakantie gaat er al heel lang één mee, eerst zo’n Dummie, weet je wel, een boek zonder tekst, lekker dik. De tekeningen zie je groeien door de jaren heen, net als de kinderen. Een boek vol dierbare vakantieherinnneringen, verhalen, en ontmoetingen. Eén tekening heeft ons toegangskaartjes opgeleverd voor een atractie, een andere bevat een groet van de getekende musicant.
In 2016 ontdekte ik dat deze vakantie hobby een naam heeft en vele beoefenaars over de hele wereld, zelfs in Nederland! Urban Sketching

Sindsien ga ik regelmatig alleen of met ‘schetsgenoten’op stap, en schets ik ook live in eigen land, en dorp. De Vakantie-Dummie is vol en vervangen door meerdere schetsboeken.
Voor elke situatie een andere. Een voor op vakantie met echt aquarel papier, een met multimediapapier voor elke dag, enkele sierlijke boekjes waarin ik familie dingen teken, kleine boekjes voor in de tas…..
Allemaal bevatten ze schetsen en aquarellen met een verhaal, zoals de schets bij kasteel middachten waar ze ons koffie en koekjes brachten, wat ik er dan ook bijschrijf. Het worden een soort dagboeken. Sommige schetsen hebben een historische waarde, zoals een cafe-schets met cameraopstellingen voor een later afgelast verkiezingsdebat…

goepsfoto USK sympoisium Amsterdam 2019

In 2007 bedacht Gabriel Campanario de naam Urban Sketching voor het live tekenen van wat je om je heen ziet, je stad, je kroeg, het park. Zijn online forum is gegroeid tot een wereldwijde community. Sinds 2015 bestaat Urbansketchers Nederland. Er worden schetsdagen georganiseerd waar we met 100 schetsers op stap gaan. Hoogtepunt was wereldwijde Symposium in Amsterdam 2019, 4 dagen met 1500 schetsers van over de hele wereld.