About Leideke

BIO

Ik ben geboren in Brabant (1961), opgegroeid in het land van Maas en Waal. Later studeerde in Arnhem (fysiotherapie). Nu woon nu met mijn man en zonen in Rheden tussen de prachtige Posbank, en de mooie IJssel. Van hieruit reis ik door Nederland om te schetsen.

Leideke met-pen-autoshirt

Tekenen hoort bij mij, het is een belangrijk deel van wie ik ben. Voorheen als hobby en uitlaatklep. In de vakanties nam ik schetsboeken mee, waar schetsen van uitzichten, stedelijk schoon, markten en mensen om mij heen een plek in kregen. Daar durfde ik wel buiten te werken, maar thuis nog niet.
Tot ik in 2016 de Urban Sketchers ontdekte en in contact kwam met vele gelijkgestemden. Sindsdien ben ik ook in Nederland en buiten de vakanties met mijn schetsboek buiten te vinden, met  schetsgenoten, maar ook alleen . Tekenen en ook schilderen heeft een grotere ruimte in mijn leven verworven. Urban sketching werd een lifestyle en inspiratiebron voor mijn schilderijen en illustraties.

Inspiratie

Inspiratie ligt voor mij op straat, dat wil zeggen alles wat zich daar afspeelt of te zien is. Onderwerpen in mijn schetsen zijn stadsgezichten, huizen, gevels, maar ook mensen: winkelend, picknickend, op feesten of bij evenementen zoals carnaval of de vierdaagse.

Liefst zoek ik gebouwen met smakelijke details zoals balkonnetjes, erkers, gevelstenen, of  met kleurige signalen van bewoning. Al schetsend wordt ik deel van de omgeving, ik hoor snippers van gesprekken voorbij komen, zie mensen elkaar ontmoeten, de marktwaar betasten of neerstrijken op een bankje.

Soms zie ik opmerkelijke zaken waar ik om kan grinniken. Wat te denken van een jeansshop populair bij studenten, met hoog bovenaan de gevel de antieke tekst: KINDERKLEDING!  Of twee heren op leeftijd, die vertederd het graaien van vrouwlief in de uitverkoop bespreken. Geweldig toch?
Deze anekdotes, momentopnames, wil ik met u delen in mijn schetsen, en mijn schilderijen.

Materiaal

Buiten werk ik met pen en aquarel in een schetsboek of op los aquarelpapier. Op doek, binnen gebruik ik acrylverf met paletmes en penselen. Mijn stijl is realistisch met een abstracte toets.