Leideke

Leideke Steur met schets van Mers les Bains
Mijn naam is Leideke Steur-van der Werf, ik ben geboren in Breda in 1961 maar groeide op in  de omgeving van Nijmegen.
Naast mijn studie en later mijn beroep was ik altijd aan het schilderen of tekenen. Ik leverde illustraties voor studentenhappenings, voor trouwboekjes in de kennissenkring, geboortekaarten en voor de boekenwormen: ex libris. Tegenwoordig woon ik in Rheden, en ben ik verslaafd aan buiten tekenen, en verslaving die ik deel met vele urbansketchers nederland.
Ik geef workshops omdat ik mijn passies met anderen wil delen en overdragen.

Ervaring

Tussen 1990 en 2002 volgde ik diverse cursussen op ‘het Domein’ in Arnhem, inmiddels omgedoopt tot  ‘Het Roset’.
Bijvoorbeeld modeltekenen  bij Door van Aar en etsen bij Selma van Vemde.
Drie jaar werkte ik aan de cursus Illustratief tekenen van het LOI, van 2002 tot 2005, waarbij ik begeleiding kreeg van Simone Robbers. Daarna volgde ik een cursus aquarelleren bij Joop Weggelaar in Zevenaar.
Bij Hannie Riewerts in 2014 Workshop stadsgezichten , en in 2015 workshop portret in aquarel.

Schilderen is voor mij spelen met kleuren. Waarbij ik geniet van de robuuste acrylverf, of het eigenzinnige van aquarelleren. Een doek dat  zo aan de wand kan hangen vind ik prachtig, daarom pak ik regelmatig acrylverf en niet de aquarel, die doorgaans achter glas terecht komt.


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Mijn schetsboeken….mijn verhaal. Op vakantie gaat er al heel lang één mee, eerst zo’n Dummie, weet je wel, een boek zonder tekst, lekker dik. De tekeningen zie je groeien door de jaren heen, net als de kinderen. Een boek vol dierbare vakantieherinnneringen, verhalen, en ontmoetingen. Eén tekening heeft ons toegangskaartjes opgeleverd voor een atractie, een andere bevat een groet van de getekende musicant.
In 2016 ontdekte ik dat deze vakantie hobby een naam heeft en vele beoefenaars over de hele wereld, zelfs in Nederland! Urban Sketching

Sindsien ga ik regelmatig alleen of met ‘schetsgenoten’op stap, en schets ik ook live in eigen land, en dorp. De Vakantie-Dummie is vol en vervangen door meerdere schetsboeken.
Voor elke situatie een andere. Een voor op vakantie met echt aquarel papier, een met multimediapapier voor elke dag, enkele sierlijke boekjes waarin ik familie dingen teken, kleine boekjes voor in de tas…..
Allemaal bevatten ze schetsen en aquarellen met een verhaal, zoals de schets bij kasteel middachten waar ze ons koffie en koekjes brachten, wat ik er dan ook bijschrijf. Het worden een soort dagboeken. Sommige schetsen hebben een historische waarde, zoals een cafe-schets met cameraopstellingen voor een later afgelast verkiezingsdebat…

Look out Beaver, job at hand!!

goepsfoto USK sympoisium Amsterdam 2019

In 2007 bedacht Gabriel Campanario de naam Urban Sketching voor het live tekenen van wat je om je heen ziet, je stad, je kroeg, het park. Zijn online forum is gegroeid tot een wereldwijde community. Sinds 2015 bestaat Urbansketchers Nederland. Er worden schetsdagen georganiseerd waar we met 100 schetsers op stap gaan. Hoogtepunt was wereldwijde Symposium in Amsterdam 2019, 4 dagen met 1500 schetsers van over de hele wereld.