Op Stap in Amersfoort


Vorige week was ik stappen in Amersfoort…. Hoe ik daar kwam?

Op verzoek voor een jarige. Hij kon niet op een in mijn agenda vermelde datum. En twijfelend en huiverend heb ik gezegd dat ik 13 oktober nog durfde te plannen. Urban sketching is immers een buitenactiviteit en de herfst slaat een keer toe. Maar niet deze zaterdag de 13e 😉

Acht schetsers uit heel Nederland deden mee aan deze workshop. Kennismaken met een lekker bakkie koffie of thee. De serveerster was mijn bestelling vergeten, waardoor ik bijna met volle mond mijn uitleg moest geven 😀 Maar voordat het zover was hadden de deelnemers al heel wat te delen met elkaar, schetsboeken, verf, penselen, ervaringen. Haast geen speld tussen te krijgen….. al kon je die wel horen vallen toen bleek dat de koppelpoort het einddoel zou zijn deze middag. Dat is een heel complex, bepaald geen simpel geveltje.
Plan: we oefenen een strakke schetsstrategie, eerst de grote basisvormen en dan steeds kleinere erin/eraan. Dán de details met pen of marker.

En we beginnen klein, een gevelfacade van een bekende keten.
Geconcentreerd werd er gewerkt tussen de fietsen vandaan. Kijken meten, nog meer kijken en wat zijn ze leuk en verschillend geworden.

De volgende stap een prachtige gevel van wat ik denk dat ooit een slagerij was. Met veel details en wel twee erkers was het een lastige, maar we zitten lekker in de zon dus…. Het was lastiger om ook hier de strategie vast te houden, zo verleidelijk om meteen dakpannetjes en raampjes te doen.

Op naar het grote werk, de prachtige koppelpoort, zo karakteristiek voor Amersfoort. Nu is strategie heel belangrijk, Kiezen wat je wil tekenen. Een Kader maken met de grote vormen, en goed blijven Kijken. Het is iedereen gelukt. Tel maar na het zijn 9 schetsen. Dus ook de op de foto overbelichte schetsboeken bevatten een prachtige koppelpoort.

Napraten deden we op het strand in Amersfoort 😉 de boeken gingen rond, ervaringen uitgewisseld. Iedereen was terecht trots op de prestaties. Jammer allen dat we niet aan kleur toe zijn gekomen. De mooi kleuren waaier van een van de deelnemers had ik graag in actie gezien. En ze had ook gelijk…. de volgende keer misschien een hele dag ervan maken in plaats van een middag. Dan gaan we met kleur naar huis! Een goede tip, wieweet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *