Op stap in Zaltbommel


Een zaterdag schetsen in Zaltbommel…. gesterkt door het prachtige weer vorig jaar in Amersfoort, durfde ik weer in oktober te plannen.
Een workshop Urban Sketching van een hele dag deze keer, zodat de gemaakte schetsen ook een kleurtje krijgen.

Op de parkeerplaats ontmoet ik de eerste deelnemer al, we herkennen elkaar aan…… het krukje, een driepootje dat we allebei meezeulen.
Al snel zitten we met ons achten aan de cappuccino en de thee, en gaan de schetsboeken en materialen rond. De inrichting hier werkt stimulerend. Ik begin met wat aquarel uitleg en oefeningen, goed te doen aan tafel. (Gelukkig gebruiken we waterbrushes, zo voorkomen we dippen in de koffie.) De basis voor een gekleurde schets is gelegd.

Volgende onderwerp: meten en verhoudingen. Veel deelnemers gaven aan te worstelen met te krap papier. Nu kún je er stukken aanplakken, maar voorkomen is beter. Ik leg uit hoe je meet met je pen als hulpmiddel, en dat vertaalt naar vierkanten in je schetsboek. Oké, de laatste slok, nog even naar het kleinste kamertje en op pad.

Het mooie weer van vorig jaar is nu vervangen door een grijze vochtige sfeer. Tijd voor plan B, ik leidt de deelnemers naar een leegstaand restaurant, met een bruikbare overkapping. Vlakbij is Waterpoort, de laatst overgebleven stadspoort van Zaltbommel. De meesten storten zich op de waterpoort, niet het makkelijkst om te tekenen. Enkelen kiezen voor de schilderachtige panden aan de overkant, ook niet eenvoudig. Wat wordt er gewerkt, en gemeten en geschilderd.
Zaltbommel blijkt heel gastvrij! Leuke reacties van passanten. Eén automobilist kwam zelfs terug om de auto voor ons te verzetten, zodra de parkeerplaatsen het toelieten. Dat heb ik nog niet meegemaakt.

Daarna tijd om te pauzeren, wat was het lekker warm binnen! Fijn om na de concentratie even lekker te kunnen praten met elkaar, de handen warmend aan gemberthee of iets anders. En daarna genieten van de heerlijke lunch.

De middag het vervolg van plan B: Stadskasteel Zaltbommel. We worden warm ontvangen, mogen in de tuin werken en de tent van het museumcafé gebruiken. Nu slaat de keuzestress toe: het gebouw is prachtig, en zoals een kasteel betaamd groot en complex met veel schilderachtige details!!
Hoeveel en wát ga je daar nu van tekenen…….
Kiezen en vereenvoudigen is nu de opdracht.

Uiteindelijk zit iedereen aan tafel, met koffie of thee om de laatste hand te leggen. Aquarelleren is ook durven, blijkt nu. De eerste opzet bevat lichte tinten en een beetje schaduw. Dit komt deels ook door de waterbrushes. Maar nu is het tijd om de schaduwen meer power te geven. Je ziet meteen diepte in het beeld verschijnen.

2 gedachten over “Op stap in Zaltbommel”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *