Serious Request 2023, natte boel!

Het glazen huis van Serious Request staat in Nijmegen, mooi dichtbij om eens te gaan kijken.
Morgen en overmorgen moet ik werken, de 24e op zondag wordt het hier razend druk, dus vandaag 21 december pak ik de trein.

Het regent wanneer ik de deur uit ga richting station, ik draag een dikke trui en regenjas met capuchon, en stevige schoenen. De paraplu laat ik thuis, dat is zo'n gesleep, ik zoek wel een parasol of een afdak om onder te staan. Onderweg naar Nijmegen zie ik tussen de regendruppels door hoe hoog het water staat in de Rijn en de Waal. Het is niet echt vol in de trein, veel pendelaars en schooljeugd, het zal vast nog niet druk zijn. In Nijmegen gekomen ga ik richting markt.
Het weer is er niet beter op geworden, het regent en waait ineens ook flink, misschien toch maar van bovenaf tekenen, Hema restaurant....

glazen-huis-met-waag-en-stevenstorenk

De Markt is prachtig, omdat het nog steeds schemerig is komen de lichteffecten mooi over! ik loop een rondje om een mooi punt te zoeken. Om 9 uur kan ik even binnen checken, en nee, van bovenaf wil ik niet tekenen. Ik blijf buiten en de st Stevenstoren wil ik er ook bij.... helaas geen onderdak, de parasols van de terrassen zijn dicht.... oh papaplu, waar ben je nu?  Spijt!

Dit noemen we 'survival schetsen': de elementen trotseren en er het beste van maken.
Dus: geen vulpen of fineliner die lopen alleen maar uit. Blij met mijn potlood.
Ik begin te tekenen, even grofweg de verhoudingen om toren én glazen huis erop te krijgen. Dan stug doorgaan. was het eerst heel rustig met een enkele voorbijganger, nu komen er een paar klassen aan..... blauwe hesjes voor de kids en geel voor de volwassenen. er wordt gejuicht en gedanst bij de kant van de brievenbus.  Mooi voor het sfeerbeeld, schetsen maar, oh kijk nog meer klassen, gele hesjes nu.

Ook met potlood moet ik nu erg mijn best doen om lijnen op papier te krijgen, de druppels lopen er gewoonweg af. Zoveel mogelijk de sfeer....  en hoeveel van de omgeving wil ik hebben?

drijfnatte schets bij serious request in nijmegen

Urban sketching kent regels, je begint op locatie en maakt daar zoveel mogelijk de schets. Afmaken, inkleuren mág naderhand. Ik wil van elk gebouw minimaal de basislijnen voordat ik stop. Nog even doordruipen dus.

Verrassing

Dan staat er ineens iemand naast me, nieuwsgierig. Wat ik aan het doen ben, vraagt ze en, mag ik eens kijken? Ze blijkt van de NPO, of ik een interviewtje wil doen, voor de camera? oeh, echt, spannend, eh nee ik vind het gewoon gaaf.

Leideke Steur bij serious request in nijmegen

Even later komt ze me halen, en ik mag mee achter onder en tussendoor het podium op onder de groene CD. Heel fijn even uit de drup te zijn, en als een  verzopen kat sta ik even later in beeld.  Een leuke ervaring rijker!

30-serious-request-nijmegen-op-locatie-w

Afwerking

Na het interview heb ik als laatste de basis gelegd voor de st Steventoren. Daarna had ik er genoeg van: KOFFIE!
Tip:  neem een kop koffie met een flinke handvol servetjes, leg die tussen de pagina's van je schetsboek. Ik merkte dat ook andere bladzijden gingen uitlopen en kon met servetjes nog een en ander remmen.

Ook realiseer ik me nu dat alleen een gewoon potlood in deze nattigheid kan werken, een vulpotlood is te scherp en had het papier beschadigd.

Thuis heb ik van foto de ramen en wat ornamenten getekend, en besloten het eenvoudig te houden: de mensen summier als massa behalve de kleumende EHBO-er waarmee ik een praatje maakte.  Het glazen huis als middelpunt. De grijze regenlucht als belangrijke tegenspeler.
Al met al niet mijn mooiste schets......... maar wel met een heel mooi verhaal. En ja, ik heb een donatie gedaan.

30-serious-request-nijmegen-w

2 gedachten over “Serious Request 2023, natte boel!”

  1. Geweldig Liedeke dat je het weer hebt getrotseerd voor het goede doel. En dan ook nog even Urban Sketch hebt kunnen promoten.
    Leuk eindresultaat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *