De menhirs van Carnac

We rijden naar het zuiden, dwars door Bretagne. Het levert weer heel ander uitzichten op. Carnac is ons doel om toch even de zuidkust aan te doen. Ook deze camping ligt gunstig, de hoofdweg naar Carnac, linksaf na de Lidl is richting menhirvelden. Nog geen 10 minuten fietsen.

Het is rustig op de camping, het seizoen is nog niet begonnen, dus de stacaravans zijn meestal leeg. De enkele camperaars staan verspreid over het veld. We gaan zitten, nemen een drankje.Daarna maken we op de fiets een verkenningsrondje.

5-carnac-w

We fietsen het hele traject langs, waren eigenlijk vergeten hoe groot het was. Ondertussen heb ik al een schetsdoel in het oog, morgenmiddag doe ik dat oude huisje tussen de keien.  We vinden wat het oude knusse bezoeker centrum was, en de uitkijktoren. Intussen zien we een aantal mannen tussen de menhirs lopen, met camera op statief, en een microfoon!? Wat? Hoe? Hier maak ik een klein schetsje van, en doop ze de Menhir-luisteraars. Dit werkt echt op mijn lachspieren.

We bedenken dat we morgen de rondleiding doen en draaien om.  Op de terugweg zie ik dat er schapen rondlopen bij dat ene huisje......oké. Nu schetsen dus! Tom kijkt even mee en vertrekt dan richting camper.

Ik werk geconcentreerd, het schetsen op zich is niet zo gecompliceerd. Maar schapen staan niet stil. En die stenen zíjn behoorlijk groot, ik moet opletten dat ik ze ook zo groot schets!
Er is veel groen omheen, eh en dor groen. De achtergrond maak ik licht, vooral aan de onderkant vrij blauw, om verte te creëren.  het gras in tinten okergeel met groen, doe ik nat in nat, voor natuurlijkere vormen en mengingen. Grijze schaduwkanten voor de stenen, voor de schapen grijs met oker. Met blauwpaars verf ik de donkerder slagschaduwen.
Ik ben tevreden over het landschapje, minder over het dak van het huis. De vlekken daar zijn een gevolg van het schilderen in de volle zon, het droogt te snel om de kleuren te laten 'werken'.

menhirveld-w
5-carnac-menhirs-w

We genieten hier, het is lekker warm, zonnig en er is veel te beleven. Een uitgebreide strandwandeling, er gebeurt hier meer in en rond het water dan we in het noorden zagen. Parallel aan onze blote voeten lopen mensen heupdiep te slenteren, te kletsen en te gebaren. Het winkelcentrum is goed voorzien van winkeltjes. Ik vind het contrast met de wat strenge gevels en uitbundige souvenirshops grappig, alsof een matrone een blauwe onderrok onder haar strenge beige plooirok draagt!

5-carnac-dorp-w

Afwerking

Op deze pagina kom ik thuis met drie schetsen. Een kleine en twee grote. Mooi gelukt vind ik dat het menhirhuisje over het midden gaat en zo al contact zoekt met de souvenirshop. De luisteraar heeft onderweg al een rand en schaduw gekregen evenals een monogrome kleur.
Veel extra's heeft deze spread niet meer nodig. Wel een titel, en uitleg voor de menhirluisteraar. Maar weer eens mijn 'Keltische' letters geoefend en bijgeschaafd. Kleur? Druïdenblauw roept de pagina mij toe. Dat haalt de luikjes en de zonneschermen bij elkaar.
Tekst? Die laat ik er eens schuin doorheen gaan.

5-carnac-onaf-w

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *