Smalspoormuseum

Laatst waren we in Heteren, het smalspoormuseum. Enkele familieleden brengen hier nogal wat vrije tijd door met sleutelen, ze vonden het hoogste tijd dat wij eens een kijken zouden nemen. Ik moet zeggen, ik heb er geen spijt van! Natuurlijk hielp het mee dat het zonnig weer was, en in een mooi gebied in de uiterwaarden langs de Rijn.

Er stond al een locomotiefje klaar langs het perron. Tja wat zal ik zeggen, een stoer soort schattig. Smalspoor is klein in verhouding tot het echte spoor, rails is maar 70cm breed, de locomotieven zijn niet groot, ze mochten niet teveel ruimte innemen in mijnen en fabrieken. Eigenlijk zijn ze net groot genoeg om een machinist plaats te bieden. Mijn vingers beginnen al te kriebelen...
We maakten eerst een mooi ritje met de trein, er moest zelfs gevlagd worden bij een oversteekplaats! Altijd leuk voor passagiers om te zien. Daarna kon ik maar met moeite mijn aandacht houden bij de, overigens zeer boeiende, rondleiding door de steenfabriek.
Er is zoveel te schetsen daar. Vandaag heb ik zin in treintjes...... de steenfabriek komt een andere keer wel aan bod.

smalspoorlocomotief-LKM-NS2F
Deze beauty is de NS2F, gebouwd in 1955. Afkomstig uit een Duitse papierfabriek. Gewicht: 6.5ton!!!

Een andere locomotief die buiten reed, werkte mij op de lachspieren....... Hij reed onze wagon voorbij, waarbij de machinist met zijn gezicht naar ons toe zat. Hij reed zijwaarts..... ik vraag me af welke fabrikant dat handig vond. Het is me niet gelukt de machinist erbij te tekenen, reed toch te hard 😉 .  Later in stilstand maakte ik deze schets.

smalspoorlocomotief-Moes-BL-Deutz
Dit is het type BL-Deutz van Moës, zoals heel mooi op de wielen staat. Bouwjaar 1955, gewicht 2.5 ton. Afkomstig van Electrabel, de kolencentrale uit Nijmegen.

Op het terrein staat een loods vol met locomotieven...... deze groene wil ik ook  wel tekenen. Maar na vandaag gaat het museum dicht voor de winter en onderhoud van het terrein. Dus.... ik zal nog even moeten wachten.

smalspoor-opslag

2 gedachten over “Smalspoormuseum”

  1. Complimenten, wat een prachtige schetsen van onze locs!
    Tot volgend jaar voor de andere locs?

    Willem, medewerker Gelders Smalspoormuseum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *