Swamsterdam…… ?

Sketchweekend Amsterdam wordt # Swamsterdam2018……en ja er werd ook aardig wat gezwamd. En wat heerlijk dat we lekker lang konden blijven hangen na het eten, de camping bereiken we in 30 minuten. Op zaterdag wel vróég op pad, maar dan heb je ook wat. We waren keurig op tijd op de camping, tentje stond in no time(wat een heerlijk ding) snel een bakkie en het uitzicht vastleggen en dan weg……….

Dát hadden we gedacht, een veetrailer blokkeerde de uitgang, we moesten wachten tot de deal gemaakt was. Eh nee, we hebben geen handjeklap geschetst, maar ge-appt naar vriendinnen in de trein:”leg je even uit dat wij iets later komen? ja Koedeal!”. Bij aankomst in Amsterdam was de toon hierdoor al aardig gezet hahaha. Bij het verzamelpunt om de hoek begon de Waterlooplein-markt al meteen. Watertanden voor ons. Al schetsend liep ik tegen een “dilemma” aan (keuzes keuzes) mensen die voor de waar gaan staan, maar wat is een marktschets zonder mensen? Compromis, ik heb me uitgeleefd op de kleding met steampunklook, wachtend tot t publiek weer verdween. Maar bij de curiosa mochten ze hun gang gaan.

Na de wortelsinaasappellunch (smaakt naar bietjes…?!) een sketchwalk gedaan. Dat houdt in dat je gezamenlijk met iemand die de weg weet, heel belangrijk hier, een route loopt en stopt op mooie schetslocaties. Natuurlijk ben je vrij om onderweg te blijven werken wanneer je dat wilt.

 

Wat fijn is dat je onderweg zo lekker kunt bijpraten met mensen die je doorgaans alleen via Facebook ontmoet, bovendien kun je dan ook zien hoe ze te werk gaan, inspirerend en leerzaam. Ik heb van alles wat gemaakt, wat schepen in de gracht, een groepje schetsers die zo gezellig samen langs de kant van de gracht werkten, en de gracht met wát er allemaal langskomt over het water. Helaas kan ik het je niet laten horen. behalve de klassieke glazen boten, ook veel open boten met vooral luxe hapjes en drankjes, met grote groepen mensen erin, soms met muziek en zang, stoer boys in een snel opblaasbootje, dat gaat maar door.
Al schetsend kijk je toch ook om je heen, en omdat je een tijd op één plek blijft zie je daardoor van alles gebeuren. Bijvoorbeeld  bij het Waldorf-Astoria hotel.

Na een heerlijke nachtrust op onze landelijke camping, waren we klaar voor dag twee.
Een workshop over de anatomie van een stad.  Waar kijk je naar en hoe geef je dat weer. Bedoeling was om in snelle schetsen globaal weer te geven wat per plek het meest de sfeer weergaf.

Dat kon zijn de mix van oud en nieuw, een rechte of een kronkelgracht, nauw steegje of weidse ruimte. Ik worstelde met de opdracht, omdat ik met een dun markertje op A5 papier teveel details bleef schetsen. (Het zijn prima schetsen overigens), waardoor de essentie net niet gehaald wordt.

Naderhand even een rustpunt in alle drukte en een prachtig smal steegje geschetst, met kleurrijke nieuwbouw en oude pakhuizen , waar de was buiten te drogen hangt. Heerlijk uitgeleefd.Ik moest nog doorstappen om op tijd te zijn voor het “Show& Tell” moment en de groepsfoto. Wat een weekend, geweldig georganiseerd en gepland, en met goed gezelschap uit en thuis!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *