Bretonse dag in Saint Quai Portrieux

Langs de kust rijdend, zwaaien we naar oude 'vrienden' Dinan, Dinard en st Malo. We zetten onze vlag in Pordic,10km vanaf St. Brieux. Ons meest westelijke punt in Bretagne tot nu toe.

Het is een fijne zonnige camping, hoog op de kliffen. Ons kennismakingsrondje voert ons naar Binic, waar we bij de VVV in het Nederlands begroet worden. Ook hier werken ze aan fiets- en wandelpaden. We merken later dat de Fransen dat over één kam scheren, denkend dat een beloopbaar steil gravelpaadje ook gefietst kan worden. Nou dat werd voor mij  een fraaie schuiver!
Maar goed, ik lees dat er die zondag een Bretonse dag is in Saint Quai Portrieux, 10 km verderop. Gaan we doen!

4-Saint-Quai-Portrieux-w

Picknick

Het werd toch nog een leuke fietstocht, over rustige weggetjes door woonwijken en langs de kust. Een onverwachte zondagsmarkt leverde peperdure, maar onvergelijkelijk lekkere kersen op, voor de picknick. We moesten zoeken naar een plekje, want het was warm én zondag! Dus alle schaduwbankjes onderweg waren bezet. Uiteindelijk vonden we dit grasveld langs het strand, waar meerdere groepen zaten. Ertussen was nog wat plek voor ons met ons stokbrood met Franse kaas én paté.

De  sfeer is heerlijk relaxed, er wordt gegeten, gebabbeld en gelachen. Ik voel me potlood! Vanuit deze rust zet ik met vloeiende lijnen de taferelen neer. Nip van de aangeboden thee, en smikkel de door mijn lief gesmeerde broodjes.

4-picknick-schetsend-w
4-picknick-w

Bretons feest

Dan moeten we toch nog even door. Ik meende dat we er al waren. Gelukkig zijn we nog op tijd! Het leukste van deze happenings vind ik alles eromheen. Het opstellen voor de optocht, hoe de deelnemers elkaars outfit bewonderen, de valse noten bij het afstemmen van de muziek enz. Natuurlijk komt het jonge stelletje dat voorop mag/moet als laatste aanrennen. Daar gaan ze. Afgezien van de dansgroep in donkerrood en crème, zijn de meeste in statig zwart wit gekleed. Waartussen de prachtige omslagdoeken mijn aandacht trekken. Nee, vast geen alledaagse dracht! Terwijl  de dansgroep in de rondte zwiert, te snel voor mijn pen, heb ik mijn blikken op de dames met de mooie doeken, ik zie broches achterop, die met een ketting bevestigd zijn.... Ik teken wat ik kan en maak foto's voor thuis.

4-Saint-Quai-Portrieux-onaf-w

Afwerking

De Picknick heb ik die middag bij de camper nog afgemaakt. Omdat we toch moesten opschieten hebben we de kersen bij de camper genoten, ik heb er een paar opzij gelegd om te schetsen, en daarna opgesmuld. De bekertjes thee  uit herinnering erbij. Aanvullen met zwierige titel.

De Bretonse dag heb ik uiteindelijk thuis bewerkt, alle foto's doorgezocht om die broches te vinden. Volgende keer gewoon vragen en foto maken! Maar ook die witte kanten kappen op wit papier?

Uiteindelijk heb ik bruin papier gepakt, en ben gaan spelen tot ik deze compositie vond. Mooie sticker, en van een foto die dame met kap getekend. De rokken van het andere groepje moest ik even overdoen. Keltisch-achtige letter gevonden, ook weer even zoeken en oefenen.  tip: ik bewaar deze lettertypes bij elkaar voor hergebruik.

4-bretonse-dag-afwerken-w
4-Bretonse-dag-w

2 gedachten over “Bretonse dag in Saint Quai Portrieux”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *