Een goed schetsboek?

Vandaag geen schetsbericht, maar een bericht over schetsboeken. In aardig wat winkels waar je het niet zou verwachten worden schetsboeken aangeboden, in winkels voor schildersartikelen daarentegen heerst schaarste en onbekendheid. Dus trek ik ze maar eens uit de kast. Ál mijn schetsboeken. Even ben ik verbaasd…Wel drie boeken heb ik het afgelopen jaar bijna volgetekend, dus sinds ik met Urban sketchers optrek. Terwijl ik in mijn ouwe trouwe groene dummy , de vakanties van 2002 tot en met 2016 heb vastgelegd. Maar dat terzijde.

Mijn schetsboeken:

stapel verschillende schetsboeken
Mijn schetsboeken op een stapel.
  • Bovenop een prachtig boekje uit een brocante winkel, eigenlijk meer bedoeld voor foto’s. Het papier is dik en gestructureerd.
  • Dan een lekkere dikkerd met veel bladzijden van een bekende winkelketen. Het papier is best stevig, voelt een beetje ruw. Mij is onbekend is of het zuurvrij is of niet.
  • Daaronder het aquarelschetsboek van Hahnemühle zoals ik voor mijn workshop deelnemers aanschaf.  Aquarelpapier, zuurvrij, 200gr/m2.
  • Vervolgens een dun schetsschrift, “seawhite of brighton”, zuurvrij tekenpapier, 140 gr/m2
  • Mijn ouwe, uit elkaar vallende ,dummy, voor €5,– in een dumpboekwinkel gekocht. Lekker veel grote bladzijden. Stevig iets ruw papier.
  • Mijn nieuwe vakantieboek, een stillman&birn, beta serie. 270gr/m2 aquarelpapier.

Veel verschillende boeken dus, en niet allemaal bedoeld of geschikt voor werken met marker én aquarel. Mooi, dan kan ik duidelijk laten zien wat de verschillen zijn. Kijk hier maar eens naar. Van alle boeken een bladzijde op deze foto, met daarop aangegeven uit welk boek de schets komt.

Het papier

Hieronder een foto met daarop van elk schetsboek een schets. Aan de grote verschillen zie je al hoe een goed schetsboek je schets kan maken en breken! Vergelijk maar ze maar eens:

Het eerste wat opvalt is de kleur van het papier. Ja die vergeelde dummy steekt erg af. Het papier is niet zuurvrij, waardoor het na verloop van tijd steeds geler wordt. Het komt de helderheid van je schetsen niet ten goede. Voor mij was het duidelijk dat het volgende vakantieboek helder papier moest hebben.

Wat ook in het oog springt is dat  van de dummy, de seawhite en tiger, de bladzijdes gebobbeld zijn. Dat wordt veroorzaakt door het water dat ik gebruik met aquarelleren. Het papier zet plaatselijk uit door het vocht en komt niet meer helemaal vlak.

schetsen uit verschillende schetsboeken ter vergelijking
Uit elk boek een schets. Vergelijk ze maar, welke komen het best tot hun recht?

 

Aquareleffect

Lastiger te zien maar niet minder belangrijk is kijken hoe de aquarelverf zich gedraagt op het papier. Zonder een uitspraak te doen over persoonlijke keuze of techniek……….

Wanneer het papier te snel droogt blijven onbedoelde penseelstreken zichtbaar, en het  droogt soms vlekkerig op. Zoals bij de Tiger,Seawhite en Dummy.
Of het papier zuigt de verf op waardoor de kleuren doffer of zwakker worden dan bedoeld en de levendigheid verdwijnt kijk maar naar deTiger, Brocante en Dummy. De kleuren ogen saai en vlak.
Aquarelpapier daarentegen droogt langzamer op waardoor je tijd hebt om kleuren op papier te mengen, voor levendige groenen bijvoorbeeld, of om een kleur van donker naar licht te laten uitvloeien. De verf blijft mooi op het oppervlakte waardoor de kleuren helder en levendig blijven. kijk maar naar de Hahnemühle en de Stillman&Birn:

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *