Mont Saint Michel

Vanaf Fermanville rijden we naar zuidwaarts het schiereiland uit. De kust maakt hier een bocht naar het westen, waar Mont Saint Michel in beeld komt! We vinden een fijne camping in Courtils, 20 minuten fietsen van MSM.

Afgezien van de weg richting Mont Saint Michel, is het hier rustig. we vinden een bakker in het dorp...... helaas, alleen nog de borden op het pand. Brood is er niet.

3-mont-saint-michel-w

De volgende dag meteen op de fiets naar die berg. Indrukwekkend vanaf hoever hij te zien is. fotograferen heeft geen zin, want op de foto's moet je zoeken, maar live is het erg opvallend. Het fietspad rijd fijn langs die drukke weg, totdat er een wegversperring is. Verder tussen de auto's dan maar.

We zijn hier niet voor het eerst, dus willen we vooral genieten. Geen haast, geen drang om alles te willen  zien. Wel wil ik binnen tekenen, zou de drukte dat toelaten?
Ik zoek een stevige pilaar, met uitzicht..... Ja! mooie licht op de rechterzijde, links schaduw, en kleurige uithangborden en mensen...

Ik werk van boven af, dat gaat goed, wanneer ik bij de mensen kom wordt ik toch paniekerig, wat n gekrioel! Sommigen vallen op, dat meisje op vaders schouder met knalroze strik. die jongen met bepakking, meisje met shorts en hoedje..... Ik geef ze een plek en droedel de rest eromheen. beetje van hem beetje van haar... Jammer dat ik niet die twee jonge mannen met zonnebril en soutane heb gevangen. die geven me meer een 'matrix gevoel' dan religieus.

leideke-schetst-binnen-mont-saint-michel-w

Het uitzicht

Zolang de abdij hier bedevaartgangers ontvangt, zijn hier ook al souvenirshops, ze horen erbij.  Dus we gaan ze ook even van harte langs. Ik zal daar maar geen verslag van geven (;-))

We verlaten het centrum, en lopen de lange brug weer terug. Aan het einde zoek ik een plek om te schetsen. Tom vertrekt naar de bus, relaxen en nieuwe aankopen bewonderen.
Ik sta op de 'stuwdam' hier wordt de waterafvoer van de couesnon geregeld, nodig om het eiland te beschermen!

Ik wil geen dikke zwarte lijnen en pak mijn dunste marker.... oeps, droog! Dan maar vulpotlood....oei weigert dienst.
Oké, alleen aquarel dus, een uitdaging voor me!

Het lukt vrij aardig, het moeilijkste is weer het vereenvoudigen, niet alle details die je ogen zien( en mijn ogen zien er veel!) passen in je schets.  Hoe suggereer je dat ze er toch zijn. Zweten is dit voor me. Maar ik ben tevreden met het resultaat.

Ondertussen gaat de sluizen open, het water van de rivier mag de baai schoonspoelen.

3-mont-saint-michel-geschetst-w
3-courtils-cider-w

Courtils

De volgende dag gaan we naar de enige winkel in het dorp. Daar verkopen ze regionale producten. Ik blijf buiten en schets, met mijn rug tegen de muur aan de overkant, drukke weg en geen trottoir! terwijl binnen geproefd en gekozen wordt, geniet ik van mijn uitzicht.

Afwerking

Al ziet de pagina zoals die mee naar huis gaat er best goed uit, toch blijven het drie losse plaatjes. Ik laat het altijd even bezinken, dan gaan me dingen opvallen.
Het straatje, bijvoorbeeld, heeft niet de lichtval zoals ik die zag! Die halve stenen muur vind ik een beetje raar zo middenop. Tijd om te experimenteren. toevallig heb ik veel bruin pakpapier, en leg eens een stuk naast. Het oogt meteen al beter, scheuren en plakken dus. Nu merk ik hoeveel aandacht de fading linkerzijde vraagt, niet oké. Penseel erbij en het plaatje aanvullen. Kijk, nou heb ik het contrast dat ik zag!
De rechterkant hangt er een beetje bij, wat doen we daarmee? Ik zie een fles cider in de kast, vooral gekocht om het etiket. Goed plan!  Matchende kleuren+ tegenhangende helling  = strakke pagina. Op die middeleeuwse letters heb ik flink geoefend, ben er blij mee.

3-mont-saint-michel-onaf-w

2 gedachten over “Mont Saint Michel”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *