Reuzenslangenkruid in Fermanville

We vertrekken uit Yport na een nacht met onweer. Er wordt slecht weer voorspelt. Afgaand op onze buienradar besluiten we een flinke rit te maken het slechte weer voorbij. Dat betekent langs: le Havre, Honfleur, Caen, Bayeux.
We vinden een plek in Fermanville ten oosten van Cherbourg op het schiereiland.

In deze uithoek zien we veel kleine plaatsjes, met veel bijna Engelse stenen rijtjeshuizen. Rond de camping met ook bijna Britse cottage tuinen.

2-Yport-Fermanville-w

s'Avonds wandelen we naar het strand, onderweg bekijken we het dorp, de huizen tuinen, met breiwerk versierde lantaarn palen. We verbazen ons vooral over een vreemde pilaarvormige plant die zo'n 2à 3 meter hoog wordt.

Rare plant

Daar ga ik de volgende dag mee beginnen.  Deze keer alleen aquarel...... daar ligt nog een  hele uitdaging. Miniscule lila bloemtjes  op ministengeltjes vol geelgroene miniblaadjes. Naar onderen toe steken er steeds meer fiks puntige blauwgroene bladeren uit. Het geheel is langer dan ik ben, en wordt druk bezocht door bijen en hommels. Eindelijk ben ik min of meer tevreden, maak een paar foto's en ga op zoek naar dat mooie straatje. En daar hoor ik meer over dit fenomeen: Echium.

Even een foto met 'Echium' naar het thuisfront....... even later: het gaat om reuzenslangenkruid, Echium Pininana komt vooral voor op La Palma.

Echium pininana, reuzenslangenkruid
Echium pininana, reuzenslangenkruid

Straatje

Een verrukkelijk kleurig straatje, huizen met luiken, en die bloemen.......vooral rozen hier. Op andere plekken zag ik ook fuchsia's en chrysanten! Maar dát straatje ligt nu in de schaduw, hier staat de zon gunstig.
Op een zeker moment komt een buurvrouw, huis links náást de schets 😉 even kijken. We raken aan de praat. In mijn beste (ahum) Frans maak ik haar duidelijk dat ik me verbaas over onze kamerplanten in haar tuin!! Ze blijkt een geduldig luisteraar en een rustige prater, we raken aan de praat.  Met handen, voeten en mobiel. Ik mag zelfs even binnenkomen omdat het scherm daar beter oplicht.  Over de planten hier, die het zo goed doen. En dat lange ding heet "Echium" ze schrijft het voor me op. Blijkbaar komt het hierheen van een van de eilanden met tropischer klimaat. We zien het inderdaad overal.

 

2-Fermanville-w

Afwerking

Op rustige camper- momenten werk ik de schetsen verder uit, een vlekje hier of daar extra, de schaduwen een beetje verdiepen, daarom maak ik steeds ook foto's.
Uiteindelijk heb ik twee pagina's met schetsen, potloodtekening en aquarel. Nu daar een geheel van maken.
Ik wil een fleurige titel voor Fermanville. Even zoeken hoor, het is best een lange naam! De tekst staat al op een kladblaadje. maar de balans is er nog niet....
Dan zie ik de hond uit Yport. Ja, er moet eigenlijk nog iets met potlood bij. Die plant, ik heb wel een close up, maar hoe het er in zijn geheel uitziet is niet duidelijk. Ik zoek even tussen de foto's.
De potlood tekenig, met de grijze tekst vormen mooi een geheel.

De plantennaam schrijf ik op een bruinpapieren label, en meteen bedenk ik als tegenhanger de bruinpapieren titel van Yport.

 

2 gedachten over “Reuzenslangenkruid in Fermanville”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *