Nijmegen, alweer


De vierdaagse is amper afgelopen of ik sta alwéér in Nijmegen. Gelderland Urban Sketchers heeft hier een sketch crawl gepland vandaag. En aangezien de Nijmeege skyline hoog op mijn verlanglijstje staat: statief mee, penselen mee en gaan.
We staan om 10 uur klaar voor koffie en om 10.30 lopen we de Griftdijk af naar het stadseiland, zwaaiend naar de Kriekenbeek, besef ik dat Lent voor mij nog steed niet Nijmeegs voelt.
Met 30 graden is schaduw een must en geen luxe! Maar eenmaal in de uiterwaarden kost het moeite om schaduw te vinden, geen boom, geen muurtje, gelukkig wel een heg. Dan maar zittend werken.  Gelukkig kan ik na mijn waterfles nog altijd het aquarelwater drinken.
Ik werk niet in mijn schetsboek deze keer, maar op A4 fabriano designo, een wit papier dat goed vloeit, en ook makkelijk droogt. Het blijft lastig zo’n complexe schets, van waar tot waar ga ik tekenen, hoeveel vierkanten zijn dat, welke markeringspunten komen dan waar terecht. En BOOT, grote witte BOOT……. wel of niet doen? Tja urban is urban, documenterend, die boot ligt daar echt!
Opzetten ging vlot, schetsen nam meer tijd in beslag. Aquarel besloot ik de belangrijke tinten te markeren, en thuis  uit te werken. Reden? De zon is gedraaid, waardoor de interessante schaduwen van vanmorgen vervangen zijn door een overheersend schaduwgrauw. Gelukkig maak ik regelmatig foto’s.Bovendien nadert het show and tellmoment….. samen delen van schetsen en ervaringen,en lonkt een parasol met een koel drankje. Mijn schets ligt er dan ook een beetje bleekjes bij deze keer.

Thuis verder gewerkt aan de hand van foto’s. De schets is klaar, wat ik doe is de kleuren en vooral de schaduwen bewerken. Schilderen van licht, betekent vooral de schaduwen bewerken!  Al werkend, bekruipt mij het gevoel dat mijn ogen scherper zijn dan de camera, wat heb ik veel getekend dat nauwelijks op de foto te zien is…. dat geeft te denken. Wat ga ik daar de volgende keer mee doen?
Maar toch, het eindresultaat…. Ik ben er trots op!

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *