Yport

Voor de volgende stop rijden we een flink stuk kust voorbij: de Somme vallei met Abbeville en st Valery sur somme, Le Tréport en Mers les Bains. We rijden door naar een voor ons onbekende plaats.

We strijken neer in Yport, gelegen tussen het bekendere Fécamp en Entretat. Het lukt weer om een 'schetstastische' campingplek te vinden.

2-Yport-Fermanville-w

De camping ligt bóven op de kliffen, dat was even klimmen voor ons campertje, door de nauwe straatjes, maar dan heb je ook een PLEKJE.  Vanaf de receptie kijk je zo naar beneden op het strand en de boulevard van Yport.
Mijn keuze is meteen gemaakt! Dit uitzicht wil ik mee naar huis nemen, en liefst voor het keukenraam plakken voor tijdens de afwas, net zoals hier. Omdat het zo dichtbij is kan ik mijn koffiebeker meenemen en in fases werken.

Chien sauvetage en mer

Langs de camping loop je een pad af, steil omlaag, dan kom je uit op het strand. We gaan Yport verkennen. Wandelend over het warme kiezelstrand kijken we om ons heen, enkele strandgangers, vissersbootjes op het strand, de boulevard met huizen.
Verder op zee een bootje met honden die in het water springen.

Dichterbij zie ik nu ook honden. Twee Newfoundlanders met feloranje tuig. Een man in swimsuit gooit een stok de zee in, die moet worden opgehaald. Kadootje, zo'n voorstelling. Ik plof neer op het strand, en pak mijn schetsboek.......
Het dier heeft een pittige taak, de golven zijn best hoog en hij moet ongeveer 5 meter zwemmen ertegenin.
Terwijl ik bedenk hoe ik dit in beeld wil brengen, komt de hond in opstand. Na een keer of drie kijkt hij naar de baas, blaft en loopt weg. Gaat een paar meter hoger op het strand staan. En nee, hij laat zich niet overhalen, gaat er zelfs bij zitten. Ik moet me half omdraaien om hem te zien, dat wordt lastig tekenen. Intussen is de trainer het water ingedoken, gaat zelf even zwemmen. De hond ziet de kust veilig, en komt weer naar beneden (om de baas in het oog te houden?) in ieder geval ploft hij voor mijn neus neer.

Buitenkansje. Ik pak mijn potlood, daarmee kan ik die natte krullen beter vangen.

leideke-schetst-reddingshond-newfoundlander-w
Yport en Fermanville bij thuiskomst

De verkenningstocht gaat verder, ik maak wel even een foto van een prachtig vissersbootje, en daarna van het centrum. Er zijn zowaar winkels, een bakker, een slager en een super met souvenirs. De schets van vandaag is binnen, nu toeristen. We wandelen over de klippen, en maken een fietstocht (tip van de VVV) in de omgeving.

Afwerking

Met het uitzicht, (dat ik in fases tekende; koffie erbij en wachten tot er iemand op het terras zat.....) en de hond is er nog ruimte over op deze bladzijde. Voor deze ruimte gaat de keuze tussen die mooie boucherie uit het centrum of het vissersbootje. Ik besluit het vissersbootje te tekenen, die bruin stenen boucherie voelt te zwaar. Dat bootje maakt een luchtigere overgang naar.........de volgende camperplek.
Het bootje teken ik van de foto, net als de meeuwen een lekker klusje voor bij de camper. Maar ik loop meet de pen vast op de gekleurde netten......en ga kleurpotloden kopen bij de 'Super-Marché'.  Ik ben tevreden met deze pagina, mooie afwisseling van technieken, aquarel, potlood en een mix, tekst er als een lint tussendoor zo krijgt elke schets zijn eigen waarde.

Titel

Ik wilde geen zwevende letters in de lucht maken, daarom een speelse titel met de bekende strandhuisjes, waar Yport om bekend  staat, met gelpen op pakpapier.

2-Yport-w

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *