Spookverhaal met halloween….

de magerhorst duiven w

Soms tref je een schets met een verhaal. In dit geval een spookverhaal! Al zullen de bewoners vanavond wel rustig slapen, zij maken zich op kerstavond uit de voeten! Het gaat om Havezate die Magerhorst gelegen aan de Ploenstraat in Duiven.........

Dit juweeltje was me laatst in Duiven opgevallen, toen ik er gehaast voorbij trapte. Nu neem ik er  rustig de tijd voor! Ik vind dit de mooiste kant. Hier zijn de meeste sporen van activiteit te zien, en die fraaie niet witte muur met schaduwen trekt me als een magneet.

Terwijl ik geconcentreerd werk komt de bewoner naar me toe gewandeld. Het is een meneer op leeftijd, die meer zo vlot ter been, dus loop ik hem maar tegemoet. Het komt voor dat mensen een wantrouwig vragen waarom je zoveel belangstelling hebt voor hun woning, maar deze heer niet. Integendeel, hij nodigt me hartelijk uit om mijn fiets op het terrein te zetten en een rondje het terrein  te lopen.  Dat mag gerust, ook al gaan zij samen boodschappen doen.

Natuurlijk heb ik dat gedaan. De andere kant ziet er veel ouder uit, en staande onder aan de toren met dit druilerige weer voelt het bepaald duister en een beetje eng. Ik besluit het bij foto's te laten, heb geen zin om mijn humeur door deze sfeer te laten beïnvloeden!

de-magerhorst-duiven-foto-W
de-magerhorst-duiven-toren--foto-WW

Zoals vaak bij bewolkt weer, blijft de gekleurde schets wat flets. Thuis breng ik er wat meer pit in, meer contrast.

Natuurlijk wil ik weten wat ik getekend heb, thuis aan de google dus. Ik vind het hele verhaal van de jaartallen, branden en weer opbouwen van deze versterking. Maar ook.....

de-magerhorst-duiven-schetsend-W
Het verhaal van een hoogoplopende ruzie. Tussen de heer van de Magerhorst en de heer van kasteel Ploen!  Een slepende kwestie die uitmondt in een hoogtepunt. Een duel tussenbeide heren, uitgevochten op kerstavond middernacht, de pastoor kon het niet tegenhouden. De heer van Magerhorst overleed ter plekke, zijn rivaal raakte zwaargewond. Kort daarop ging kasteel Ploen in vlammen op!
Sindsdien spookt het op de Magerhorst: zodra de klok tijdens kerstmis twaalf keer luidt klinkt er wapengekletter zonder dat er iets te zien is!
de-magerhorst-duiven-haloween-W

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *